Od řemesla k umění pro pedagogy

Ve dnech 15. a 18. dubna se uskutečnily závěrečné workshopy projektu rozvíjejícího pedagogy v kreativním učení. Workshopy vedené odbornými lektory byly určeny pro pedagogické pracovníky základních, středních a základních uměleckých škol. První program na téma volná kresba se zaměřením na ilustraci vedla Tereza Říčanová, malířka a ilustrátorka. Účastníci vytvářeli koláž a kreslili portrét. Lektorka přinesla velké množství materiálu k tvorbě, vlastní díla i výtvory svých žáků. Na nich pak pedagogům ukazovala různé možnosti, co s dětmi dělat a jakým způsobem. Zájemcům poskytla materiály, které mohou využít ve škole při práci se žáky.

Druhého programu se zhostil Jan Janeček, zakladatel grafické firmy a bývalý pedagog na umělecko-průmyslové škole. Workshop na téma grafická tvorba a tvoření plakátu zahájil prezentací s pomocí které účastníkům vysvětloval zásady tvorby plakátu, práci s barvami a písmem. Dále ukázal možnosti, jak lze se žáky online trénovat písmo či barvy. Ve druhé části společně s pedagogy rozebíral vytištěné fonty, možnosti jejich využití i historické pozadí.

Lektorům a účastníkům děkujeme za zapojení se do projektu. Projekt je uskutečněn za finanční podpory Evropské unie, prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstvem kultury.

Volná kresba se zaměřením na ilustraci

Grafická tvorba a tvoření plakátu